Έλλειμμα επάρκειας ισχύος έως και 200 MW θα προκληθεί στο σύστημα ηλεκτροδότησης της Κρήτης, ακόμα και μετά τη λειτουργία του μικρού καλωδίου και στο διάστημα μέχρι την ολοκλήρωση του έργου της μεγάλης διασύνδεσης με την Αττική το 2022, σύμφωνα με την κοινή μελέτη ΑΔΜΗΕ – ΔΕΔΔΗΕ. Κι αυτό καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει να αποσύρει τις ντιζελοκίνητες μονάδες λόγω των αυστηρών κοινοτικών περιορισμών που τίθενται σε ισχύ κατά το διάστημα 2020 – 2021, ενώ παράλληλα η κατανάλωση ρεύματος στο νησί αυξάνει με ραγδαίους ρυθμούς.
Όπως αναφέρει το energypress.gr, παρά το γεγονός αυτό το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΡΑΕ και ο ΑΔΜΗΕ εμφανίζονται καθησυχαστικοί προσβλέποντας σε ένα μεταβατικό στάδιο κατά το οποίο η Κομισιόν θα αποδεχθεί την παράταση λειτουργίας των παλαιών μονάδων στο βαθμό που είναι απαραίτητο. Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά από το Ηράκλειο, κατά την παρουσίαση του σχεδίου για τη μεγάλη διασύνδεση, ο υπουργός Γιώργος Σταθάκης, οι επιλογές που προωθούνται είναι η σταδιακή απόσυρση πρώτα των παλιών και έπειτα των νεότερων μονάδων, η εγκατάσταση ευέλικτων μονάδων και τα πρόσθετα μέτρα επάρκειας ισχύος της ΡΑΕ.
Στη συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, ανέφερε πως πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες, ώστε η Κομισιόν να αντιμετωπίσει με θετικό τρόπο την πρόταση για την παράταση της λειτουργίας των νεότερων μονάδων κατά το μεταβατικό στάδιο. Ο υπουργός Ενέργειας έκανε επίσης μνεία στο σχέδιο της ΡΑΕ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ισχύος στο μεσοδιάστημα. Όσον αφορά τις υπόλοιπες εναλλακτικές λύσεις του σχεδίου, πέραν της παράτασης, ο κ. Σταθάκης μίλησε για την «προσθήκη νέων ευέλικτων μονάδων».
Αναλυτικά, στην Κρήτη υπάρχουν τρεις σταθμοί παραγωγής ρεύματος με καύσιμο το πετρέλαιο και η συνολική τους ισχύς ανέρχεται στα 728 MW. Πρόκειται για τον Αθερινόλακκο στο Λασίθι ισχύος 195 MW, τα Λινοπεράματα Ηρακλείου ισχύος 243 MW και τον σταθμό Χανίων 290 MW. Η ζήτηση στην Κρήτη σήμερα είναι στα 630 MW – και ήδη αυτό το καλοκαίρι η ΔΕΗ νοίκιασε πρόσθετα ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη- και το 2020 αναμένεται να ξεπεράσει τα 700 MW. Οι κοινοτικές οδηγίες που εφαρμόζονται από το 2020 και 2021 πετούν εκτός λειτουργίας τη συντριπτική πλειοψηφία των μονάδων.
Μάλιστα τα Λινοπεράματα θα πρέπει να παύσουν τη λειτουργία τους όταν θα ηλεκτριστεί το μικρό καλώδιο Πελοποννήσου – Κρήτης ισχύος 150 με 180 MW. Από τις υπόλοιπες μονάδες, κανονικά όλες οι μονάδες των Χανίων θα πρέπει να αποσυρθούν και η μισή ισχύς του Αθερινόλακκου.
Ωστόσο, πληροφορίες θέλουν, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και ΡΑΕ να έχουν αποφασίσει τη χορήγηση εξαιρέσεων μέχρι τη μεγάλη διασύνδεση. Συνολικά αυτό μπορεί να επιτευχθεί για περίπου 300 με 400 MW. Τότε μαζί με το μικρό καλώδιο θα υπάρχει διαθέσιμη ισχύς της τάξης των 480 με 580 MW.
Από κει και πέρα, ανάμεσα σε αυτά που εξετάζονται είναι το να κάνει διαγωνισμούς η ΔΕΗ για την τοποθέτηση πρόσθετων αεριοστροβιλικών μονάδων, ενώ στο τραπέζι επανέρχονται και οι προτάσεις για τη δημιουργία μικρών σταθμών με καύσιμο το φυσικό αέριο που θα έρχεται στο νησί με φορτία LNG. Τέτοιες παρουσίασαν πρόσφατα οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Socar και η εταιρία του Κατάρ.